Voordat je je jouw website of webshop begint sta ga je gelijk al voor een belangrijke keuze. Buiten de handige tips die we eerder al behandelden, moet je ook gaan nadenken over je domeinnaam! Laat je je jouw website-url eindigen op .nl, .com of kies je zelfs voor een specifieke top level domein zoals .pharmacy? Vandaag leggen wij uit wat het inhoud en geven we wat handige tips!
Top level domeinen zijn dus de toevoeging aan het einde van de website-url. Bij ons is dat dus onlinevisual.nl. De meest bekende is natuurlijk .com. Toch vind er een interessante verschuiving plaats naar top level domeinen als .amsterdam of .accountant. Het is best ingewikkeld om dit later nog eens aan te passen en dus doe je er goed aan hier goed over na te denken.
Google deelt top level domeinen in twee categorieën op, namelijk landspecifiek en generiek:
Landspecifieke domeinen zijn gericht op een bepaald land ( domeinnaam.be domeinnaam.de domeinnaam.nl ). Google houdt hier rekening dat de content op jouw website is gericht op de domeinnaam uit dat land. Simpel gezegd, als jouw website .nlhanteert, dan verwacht Google dat je content specifiek is bedoeld voor Nederlandse bezoekers. Wanneer jouw webshop dus klanten in heel Europa wilt bedienen, maar je domeinnaam eindigt op .nl, kan dit voor SEO problemen zorgen! Jouw webshop zal het in de Google ranking in Duitsland sneller verliezen van webshops welke eindigen op .de
Generieke domeinnaam zijn niet gericht op een bepaalde regio. Deze categorie was vooral bekend door domeinen als .com of .info. De categorie wordt steeds groter met specifieke domeinen als .healthcare of .marketing. Toch worden deze specifieke domeinnamen nog niet heel intensief gebruikt, misschien ligt hier dus een kans voor jou! Je kan een generieke domeinnaam kiezen, en toch op een bepaalde regio focussen! Dit kan door in de Google Search Console jouw focus regio aan te geven.
Specifieke domeinen zoals hiervoor genoemd (.healthcare of .marketing) kunnen heel mooi staan. Wel is het slim om even na te denken voordat je deze gaat gebruiken, aangezien ze nog niet zo algemeen geaccepteerd zijn. Het is slim om te bedenken of jouw doelgroep wel begrijpt dat het om een website gaat wanneer er geen .nl of .com achter staat.