WGMGN

Strategie
Digitaal
Hoe zou jij je belastinggeld 
verdelen?
WGMGN, of Waar Gaat Mijn Geld Naartoe biedt bezoekers inzicht in de verdeling van hun belastinggeld, én de mogelijkheid hier veranderingen op los te laten. Voor veel mensen is het onduidelijk wat er nou exact gebeurd met het bedrag wat ‘verdwijnt’ vanaf je loonstrookje, en we hebben allemaal een mening over de verdeling van dit bedrag. Voor de een is de infrastructuur van levensbelang, en mag er wel wat bezuinigd worden op Defensie. Voor de ander is extra budget voor de zorg belangrijk, en zit het met Buitenlandse Zaken wel goed. Voor veel bezoekers is het in ieder geval fijn om een beter beeld te krijgen van hoe het geld wordt verdeeld, en wat er per ministerie ongeveer mee wordt gedaan.

Klantvraag

Een webapplicatie ontwikkelen die intuïtief werkt, en de veelvoud aan informatie overzichtelijk weergeeft. Door middel van zo min mogelijk handelingen je salaris doorgeven, berekenen welke schaal en percentage daarbij hoort, en de verdeling laten zien. Daarnaast de bezoeker de mogelijkheid geven dit geld te verdelen, zonder het maximale budget te overschrijden. Vervolgens dient de bezoeker zijn resultaat ook met zijn vrienden te kunnen delen via de bekende sociale media.

Doelen

De doelen van dit project zijn tweeledig. Enerzijds willen we bezoekers inzicht bieden in de huidige situatie, en het mogelijk maken hier aanpassingen in te maken. Anderzijds krijgt WGMGN op deze manier zelf inzicht in de wensen van bezoekers, om zo een beter beeld te krijgen van wat de belastingbetaler wenst.

Oplossingen

Het aanbieden van informatie op een intuïtieve, overzichtelijke wijze. Het simpel maken voor de gebruiker om aanpassingen per ministerie te maken, en inzicht te bieden in de uitgaven per ministerie. Vervolgens dienen we het resultaat én de verdeling in één oogopslag duidelijk te maken in een automatisch gegenereerde afbeelding, waardoor de bezoeker zijn resultaat kan delen via sociale media, en anderen nieuwsgierig maken de tool ook te gebruiken.

"In ons project heeft DIGIWEDO zich zeer open en flexibel opgesteld. Ze denken mee en zijn zeer geëngageerd."

Aernout Aki Ackerman, Initiatiefnemer WGMGN

Uitwerking

Er is goed nagedacht over hoe informatie gepresenteerd dient te worden, en dit is vertaald naar een wireframe. De specialisten van SIVK hebben dit omgetoverd tot een prachtig ontwerp, welke functie perfect matcht met vorm. Door te werken met fijne kleuren en een minimalistisch ontwerp wordt informatie duidelijk gepresenteerd en werkt de applicatie fijn. De deelafbeelding laat deze herkenbare kleuren zien per ministerie, waardoor snel duidelijk wordt waar de belangrijkste veranderingen in de verdeling zijn gemaakt. Door een mooie social share afbeelding te genereren komt WGMGN slim onder de aandacht van de connecties van de gebruiker.

Resultaat en vervolg

Het resultaat is webapplicatie die snel en fijn werkt, en de bezoeker snel inzicht biedt in belastinguitgaven. Wij zijn blij met het eindresultaat, ook door het prachtige ontwerp van SIVK. In de toekomst gaan we samen met WGMGN kijken naar bredere doeleinden van deze webapplicatie. Wil jij ook zien waar je geld naar toe gaat? Probeer de tool!