Wat zijn Accelerated Mobile Pages?

Aron van Dijk
Marketeer
Datum: 23 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Een van de belangrijkste trends van 2018 zijn Google’s Accelerated Mobile Pages. Accelerated Mobile Pages zijn door Google en enkele partners (onder andere Twitter en New York Times) in het leven geroepen, met als doel de snelheid van jouw webbezoek verhogen. Dat de snelheid van je website een belangrijk deel van je vindbaarheid was was al bekend, maar Accelerated Mobile Pages gaan hier nog verder op in.

Wat zijn Accelerated Mobile Pages?

Accelerated Mobile Pages zijn een lichtere variant van je normale content. Een normale pagina is opgebouwd uit HTML elementen. Deze elementen zijn vaak vrij groot, waardoor het lang kan duren voordat de pagina geladen is. Wanneer je gebruikt maakt van Accelerated Mobile Pages past Google deze HTML elementen aan. De site wordt hier lichter van, en deze is dus sneller geladen. Dit is niet alleen fijn voor je gebruikers, het heeft ook een positieve invloed op je vindbaarheid in Google. Google rekent je namelijk zwaar af op een traag ladende website.

Verschillende grote bedrijven hebben dit al volledig uitgerold, maar kleinere bedrijven blijven hierin nog achter. Een mooi voorbeeld is de website van de New York Times. Wanneer je (via je mobiel uiteraard) op Google zoekt naar de website van de New York Times kan je een voorbeeld van Accelerated Mobile Pages bekijken. De verschillen zijn niet super zichtbaar, je ziet de alleen nuttige onderdelen van de website. De content die niet bijdraagt aan het leveren van informatie blijft achterwege. Ook zie je het AMP logo voor de webbrowser staan.

AMP & WordPress

Er zijn enkele plugins te vinden om je website AMP proof te maken. Om het echt goed te doen, is echter wel meer vereist dan het installeren van een plugin. Google heeft enkele punten bekend gemaakt waar jouw website aan moet voldoen, om als AMP aangemerkt te kunnen worden. Google neemt AMP heel serieus en dus is het belangrijk dat je niet achter gaat lopen op je concurrenten. Wanneer je concurrentie namelijk gebruikt maakt van AMP en jij niet, zal je lager eindigen in de Google resultaten.