Kleurgebruik in webdesign

Aron van Dijk
Marketeer
Datum: 23 aug 2022
Leestijd: 6 minuten

Natuurlijk nemen we zo nu en dan webdesign trends door in onze blogs. Eén ding staat hierin altijd centraal: kleurgebruik. Kleuren zijn altijd trendgevoelig geweest en daarom is kleurgebruik van groot belang in je huisstijl en websiteontwerp. Vandaag kijken we naar wat extreme voorbeelden waarbij kleurgebruik centraal staat.

Kleurgebruik in achtergrond

De standaard witte achtergrond zie je steeds minder, veel websites hebben een specifieke kleur als achtergrond. Door deze manier van kleurgebruik schept de website gelijk een bepaald beeld. Wanneer een achtergrond een fijne pastelkleur is, zal dit natuurlijk een andere associatie bij je oproepen dan wanneer de achtergrond felrood is.

Een mooi voorbeeld hiervan is Queen Garnet. Door de achtergrond van de website donkerpaars te maken, straalt deze een luxueus gevoel uit. Door nog donkerder paars te gebruiken achter de producten, springen deze er echt uit. Leuk om te zien dat simpelweg één kleurencombinatie met een mooi lettertype al voor een heel specifiek uiterlijk zorgen en een bepaald gevoel uitstralen.

Risicovol kleurgebruik

Ook sterke kleurcontrasten zijn momenteel sterk vertegenwoordigd. Hierbij wordt niet gezocht naar complementaire harmonie, maar juist naar contrast. 

Waar we vorig jaar veel pastelkleuren zagen, gaan we nu over naar opvallende kleurcombinaties, die lekker de aandacht trekken. Hier wordt dus helemaal niet gezocht naar logische (monochromatische) combinaties, maar naar kleuren die eigenlijk gewoon niet bij elkaar passen. Bamboozled Productions past dit naar onze mening goed toe, door te werken met een gradient roze-paars en felgroen. Eigenlijk past dit niet, maar het ziet er toch heel vet en modern uit.

Color blocking

Color blocking is eigenlijk een echt Nederlandse vondst. Piet Mondriaan is erg namelijk wereldberoemd mee geworden. Door felle kleuren te combineren met hun complementaire kleuren krijg je soms opvallende, maar kloppende combinaties. Een handig hulpmiddel hiervoor is het Adobe Colorwheel. Je vindt hiermee eenvoudig de complementaire kleuren van jouw huisstijlkleur!

Binnen deze trend hoeven kleuren niet exact complementair te zijn, maar het sterke contrast zie je hierbij wel vaak terug. Vaak wordt dit gecombineerd met abstracte vormen. Activistische organisatie Rouser doet dit exact, door de kleuren #A5FF00 voor de koppen en #C5A5CF voor de achtergrond te gebruiken. Zoals je kunt zien in het Adobe Colorwheel staan deze kleuren lijnrecht tegenover elkaar in het kleurenwiel en zijn ze dus complementair.

Veel kleuren tegelijk

Normaal gesproken gebruik je ongeveer vijf kleuren in een website. Hierbij waren er vaak twee hoofdkleuren, en waren de overige drie ondersteunend. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker minimaal 10 totaal verschillende kleuren. Deze trend is dus wel in lijn met color blocking, aangezien de kleuren vaak geen enkele connectie met elkaar lijken te hebben. Aan de andere kant geeft het feit dat ze allemaal verschillend zijn ze natuurlijk juist weer een connectie.

Wij weten nog niet zeker of we fan zijn, maar zijn natuurlijk wel benieuwd naar jouw bevindingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Pest Stop Boys? Deze website past 10 totaal verschillende kleuren toe, en toch lijkt het geheel wel te kloppen. In ieder geval valt het op en kan je lekker veel contrast aanbrengen in bijvoorbeeld knoppen.

Een van kleur veranderende achtergrond

Door de achtergrond van de website te veranderen naarmate je verder scrollt, geef je je website weer een andere dementie. Dit kan op twee manieren worden gedaan. Houses of doet dit door drie moderne kleuren telkens op de achtergrond terug te laten komen, waardoor de website echt een eigen stijl krijgt. Het is niet heel ingewikkeld, maar het heeft wel een unieke look.

Sommige voorbeelden hebben dus ‘gewoon’ ander kleurgebruik per sectie, maar anderen hebben een ‘gradient’ achtergrond. Een gradient achtergrond veranderd continue van kleur, als een soort levend organisme. Jam3 past dit bijvoorbeeld gaaf toe met pastelkleuren, waardoor de website wat meer tot leven komt.

Kleur bekennen

Zoals met alles is webdesign afhankelijk van trends. Wat vorig jaar vet was, kan dit jaar weer compleet verouderd zijn. Rare kleurcombinaties zijn hot en dat zie je natuurlijk ook niet alleen terug in webdesign. Kleurgebruik kan een hoop doen voor de look en feel van je website en wij houden wel van een toffe uitdaging. Ben jij dus op zoek naar eigentijds kleurgebruik? Laten we er samen eens over sparren met een kopje (zwarte) koffie ☕.