Is jouw WordPress website traag?

Aron van Dijk
Marketeer
Datum: 23 aug 2022
Leestijd: 10 minuten

Is jouw WordPress website traag? Dan zullen bezoekers je website vele malen sneller verlaten. Daarnaast indexeert Google je positie lager in de zoekresultaten. Dit zijn scenario’s je natuurlijk liever niet wilt hebben. Hoe zorg je er dus voor dat jouw website snel genoeg is en blijft? Zonder teveel grafische elementen te moeten uitbannen? In de artikel zullen we 10 belangrijke stappen doorlopen om jouw website sneller te maken.

Snelheid WordPress website testen

Het testen van de snelheid van een WordPress website kan met verschillende online tools. De bekendste en populaire tools zijn PageSpeed Insights (Google), GTmetrix en PingDom. Deze tools weergeven naast de testresultaten ook advies over welke punten je kan verbeteren binnen je website. In de testresultaten van Google krijg je ook een advies voor de mobiele snelheid. Voor het sneller maken van je WordPress website hebben wij 10 tips beschreven die bij iedere website of webshop van belang zijn.

10 tips voor het optimaliseren van een WordPress website

  1. Kies een goede webhosting

Het kiezen van een goede webhosting is van belang voor een snelle WordPress website. De meestvoorkomende situatie dat een website traag is door een webhoster, is dat deze teveel websites op een server plaatst. Wanneer dit gebeurt en meerdere websites vragen tegelijkertijd veel geheugen en/of CPU dan worden de andere websites trager. Dit probleem is uit te sluiten door te zoeken naar een webhosting die dit op een andere manier regelt. Let hierbij dus goed op welke manier de serverruimte wordt ingedeeld.

  1. Installeer een WordPress cache plugin

Het installeren van een cache plugin is een belangrijke optimalisatie methode. Het CMS WordPress maakt gebruikt van PHP scripts en MySQL datase, dat voor elke content een groot aantal database query’s en functies opslaat. Dit vergt veel geheugen. Een cache plugin zorgt voor een kopie van elke pagina en slaat deze op als HTML formaat. Wanneer deze pagina dan bezocht wordt kan de webbrowser deze direct laten zien. Een fijne en goede cache plugin is de WP Super Cache.

  1. Optimaliseer alle afbeeldingen

Afbeeldingen nemen op je website een grote hoeveelheid ruimte in beslag. Het is dan ook belangrijk deze op de juiste manier te gebruiken binnen je website. Zorg ervoor dat de afbeelding het juiste formaat heeft. Vaak worden er te grote afbeeldingen gebruikt en zijn deze verkleind via HTML/CSS zodat deze in de layout passen. Gebruik uitsluitend afbeeldingen die de afmetingen hebben zoals ze getoond worden op je website. De afbeelding grootte is ook een belangrijk punt. Na het bewerken van aan afbeelding dien je deze op te slaan voor web. Dit kan met programma’s als Photoshop of online image resizer.

  1. Beperk het aantal Javascript en CSS bestanden

Uitgebreide en geavanceerde themes maken vaak gebruik van verschillende bibliotheken. Wanneer er een pagina moet worden geladen, worden ook een aantal Javascript en CSS bestanden geladen. Vaak zie je dat er hierbij onnodige bestanden worden geladen die niet relevant zijn voor de desbetreffende pagina. Schakel deze bestanden uit of pas de condities aan zodat deze alleen geladen worden waar het nodig is.

  1. Voorkom onnodige redirects

Een redirect of doorverwijzing zorgt ervoor dat een bezoeker automatisch word doorgestuurd naar een andere website of pagina. Een redirect zorgt ervoor dat een extra pagina wordt geladen. Elke redirect kost dus geheugen en tijd (snelheidsverlies). Controleer dus bij het plaatsen van links dat deze volledig en correct zijn. Dat betekend inclusief slash (/) aan het einde van de URL. Het kan zo zijn dat er wijzingen plaatsvinden op je website. Wanneer er bijvoorbeeld een pagina is verwijderd is het van belang dat er een redirect wordt ingesteld naar de nieuwe pagina. Dit om te voorkomen dat een bezoeker op een 404-error pagina terecht komt  en Google je pagina niet meer kan indexeren.

  1. Beperk het gebruik van WordPress plugins

Veel WordPress plugin kunnen je website vertragen. Ook kunnen er dan eerder conflicten optreden tussen geactiveerde plugins. Zorg er eigenlijk altijd voor dat alleen de plugins die je daadwerkelijk gebruikt geactiveerd zijn. Plugins die je niet gebruikt of uitgeschakeld zijn kun je het beste verwijderen. Denk hierbij ook aan de oude bestanden die een plugin achterlaat op de server. Daarnaast is het belangrijk dat je alle WordPress plugins up to date houdt. Let hierbij wel op dat deze compatible blijven met alle andere functies.

  1. Update je PHP versie

Er zijn nog genoeg website en webhosters die draaien op een verouderde PHP versie. Vaak heeft dit te maken met dat verouderde scripts niet compatibel zijn met de recente PHP versie. Je kan de PHP versie updaten via het Control Panel van de webhoster. Veelgebruikte Control Panels zijn: DirectAdmin, Plesk en Cpanel. Vraag altijd eerst aan je webhoster of je de PHP versie kunt updaten. De nieuwst PHP 7.0 is dubbel zo snel als de voorgaande versie.

  1. Gebruik browsercache

Browsercache zorgt ervoor dat alle content wordt opgeslagen in de cache van de browser. Hiermee worden websites sneller getoond omdat deze niet telkens opnieuw hoeft te worden geladen. Browsercaching kan je inzetten voor vele onderdelen binnen je website en je kan zelfs de termijn aanpassen van de gecachte onderdelen.

  1. Beperk het aantal externe script op je website

Veel functies binnen websites zoals LiveChat, Facebook like box en Social Pop-ups plaatsen Javascript code in je website. Deze codes roepen externe bestanden op zodat deze op jouw website kunnen worden weergeven. Dit soort externe script werken vaak vertragend voor je website. Vraag je dus echt af of deze nodig is en niet tot last zal zijn voor je bezoeker. Wil je toch gebruik maken van dit soort script? Zorg er dan voor dat deze juist geplaatst zijn en niet onnodig worden getoond.

  1. Schakel een Content Delivery Network in (CDN)

Een CDN (Content Delivery Network) is een extern platform dat statische bestanden opslaat van je website. Maak je veel gebruik van deze bestanden dan is het aan te raden een CDN te gebruiken. Alle statische bestanden worden naar het externe platform gekopieerd en zullen dus geladen worden van dit platform. Hierdoor wordt de server van de webhoster minder belast en kunnen website beduidend sneller geladen worden. Het instellen van een CDN op je WordPress website is goed te doen en wij kunnen je daarbij eventueel helpen.