Handige WordPress plugins

Aron van Dijk
Marketeer
Datum: 23 aug 2022
Leestijd: 8 minuten

Heb je een WordPress website of webshop of laat je er op dit moment eentje maken? Zorg er dan altijd voor dat je de juiste plugins heb geïnstalleerd. In dit artikel behandelen wij vijf handige WordPress plugins die eigenlijk op iedere website van toepassing zijn.

  1. Akismet

Standaard wordt bij elke WordPress installatie Akismet geïnstalleerd. Akismet is een anti-spam plugin dat reacties filtert op je website. Maak je gebruik van reacties op je website of webshop dan kun je eigenlijk niet zonder. Om Akismet goed te gebruiken dien je een account aan te maken bij WordPress en deze vervolgens te linken aan je Akismet account. In het begin zul je voldoende hebben aan de gratis versie, maar naarmate je website meer en meer bezoekers krijgt is de Pro versie zeker aan te raden.

  1. WP Super Cache

Een snelle website is geen overbodige luxe voor zowel je bezoekers als je ranking op Google. WP Super Cache helpt je in de goede richting mits deze juist is ingesteld. In eerste instantie wordt vaak gedacht dat alleen het activeren van dit soort plugins al genoeg is. Maar je moet goed opletten dat alles goed wordt ingesteld anders kan het zelfs vertraging opleveren. WP Super Cache zorgt ervoor dat van een dynamische WordPress website statische HTML-bestanden wordt gemaakt. Pagina’s die worden bezocht door bezoekers worden dan sneller ingeladen waardoor de server minder hoeft te doen. Hulp nodig bij het instellen ervan? Stuur ff een berichtje.

  1. AMP (Accelerated Mobile Pages)

Accelerated Mobile Pages, AMP is een methode die statische pagina’s snel kan laden. Denk bijvoorbeeld aan blog of nieuws pagina’s. De opmaak van deze pagina’s wordt juist dan wel beperkt maar dit heeft te maken met de snelle weergave. Deze plugin is best handig als je veel blog berichten schrijft en wilt dat deze snel geladen worden op smartphones.

  1. Contact Form 7

Contact Form 7 is een gratis formulieren plugin die doet wat hij moet doen. Maak eenvoudig formulieren aan voor verschillende onderdelen op je website. Contactformulier, inschrijfformulier, aanvraagformulier en noem zo maar op. Met Contact Form 7 kan je ook redelijk wat custom design aanpassingen doen, hier heb je vaak wel Custom CSS kennis voor nodig. Kortom een fijne plugin die eigenlijk iedere website op weg helpt met eenvoudige formulieren. Ons contactformulier is bijvoorbeeld gebouwd met CF7.

  1. Yoast SEO

Voor één van de belangrijkste onderdelen van je website gebruik je Yoast SEO. Deze plugin helpt je bij het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing. Yoast geeft aan of je op de goede weg bent met de kleuren: groen, oranje en rood. Daarnaast laat hij punten zien die verbetering nodig hebben of anders kunnen. Ook kan Yoast gemakkelijk een goede sitemap maken voor je Google Search Console.