Een handicap vriendelijke website maken

Aron van Dijk
Marketeer
Datum: 23 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Steeds meer geruchten wijzen erop dat een bedrijf in de toekomst een handicap vriendelijke website moet hebben. Deze regel zal gaan gelden voor grotere ondernemingen (meer dan 50 werknemers). Buiten een eventuele verplichting is een handicap vriendelijke site een prachtige manier om jouw bezoekers welkom te heten op je website en iedereen toegang te bieden tot je content. Handicap vriendelijke websites zijn er in vele verschillende vormen, en wij nemen er enkele onder de loep.

Toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking

Beperkingen zijn er in vele verschillende vormen. Veel websites bieden al manieren om oplossingen voor deze beperkingen te bieden. Zo zijn er al websites met functies voor kleurenblindheid. Een meer gebruikte manier van het bieden van bredere mogelijkheden is de mogelijkheid tot het vergroten van de lettergrootte. Zo kan je, vaak in de header van de website, kiezen uit drie verschillende lettergroottes. Op deze manier is je website altijd leesbaar voor je bezoekers.

Een website die handicap vriendelijk is kan echter nog veel verder gaan dan dit. Veel developers zijn bezig met de mogelijkheid om websites leesbaar te maken voor blinde bezoekers. Een voorbeeld hiervan is een screenreader. Een screenreader leest de content van de website voor. Tevens geeft het visueel beperkte bezoekers de mogelijkheid de website te scannen. Zo kan hij of zijn scannen op stukken die interessant zijn, net zoals andere bezoekers dat doen. De bezoeker krijgt zo de mogelijkheid om met het toetsenbord door de content te scrollen. Vervolgens kan de screenreader de stukken oplezen.

Andere mogelijkheden voor visuele beperkingen

Een ander voorbeeld voor een handicap vriendelijke website is de mogelijkheid tot het aanklikken van een hoge contrast waarde. De kleur wit veranderd zo bijvoorbeeld in geel, wat het voor sommige bezoekers een stuk leesbaarder maakt. Deze optie is relatief makkelijk te implementeren, maar maakt je website wel stukken toegankelijker en straalt sowieso een hoge mate van vriendelijkheid uit!

Een andere mogelijkheid is het bieden van een vergrootglas, waarbij delen van de website vergroot kunnen worden. Dit maakt deze stukken beter leesbaar. Nog een optie is het toevoegen van Alt teksten aan je afbeeldingen. Dit is niet alleen goed voor je Google resultaten, het geeft blinde bezoekers de mogelijkheid om te weten waar de geplaatste afbeelding over gaat. Het is hierbij echter raadzaam om afbeeldingen welke puur voor aankleding zijn en geen informatie te bieden, geen alt teksten mee te geven. Een visueel beperkte bezoeker heeft hier verder geen boodschap aan.

Er zijn nog veel meer technische tips welke zich op de achtergrond van je website afspelen, zoals het logisch indelen van de content, het verbeteren van de leesbaarheid van linkteksten en het inrichten van de zoekfilters. Wij van OnlineVisual informeren je hier heel graag over!